Senaste Nytt

171211

Fibervänner,

 

Julhelgen närmar sig och det gör också slutdelen av vårt fiberprojekt. Tyvärr så kommer vi inte att kunna bli inkopplade på huvudnätet förrän i slutet på januari och först efter detta blir de olika områden vi har inkopplade. Så tyvärr kan ni inte få se se Kalle Anka på julafton genom det nya fibernätet. Återkommer med mer info när vi vet mer.

 

När det gäller gruppmailet angående Medlemsabonnemanget så har vi märkt att vissa domänadresser, som t.ex. @hotmail.com, stoppar våra mail i sitt spamfilter.

Så har ni inte fått erbjudandet så hör av er och vi skickar det på nytt. Verkar inte vara något problem att skicka när det inte är ett gruppmail.

 

Tänkte också förklara lite om hur den s.k. Byanätsavgiften kommer att fungera. För att underhålla nätet behöver föreningen att ta ut en avgift på 50.- per månad för alla anslutningar som är aktiverade. Om ni har valt att installera fiber i huset men väljer att inte aktivera den så behöver ni inte betala denna avgift. De som väljer abonnemang i det öppna nätet betalar detta direkt till leverantören men Byanätavgiften till föreningen.

För de som väljer Medlemsabonnemanget så ingår dessa 50.- i det pris som ni fått presenterat i separat mail. Själva abonnemanget är alltså motsvarande summa lägre.

 

Hälsningar/ Folke

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

171124

Fibervänner,

 

Hoppas att de flesta av er har fått del medlemserbjudandet om s.k. Tripple play anslutning till Telia. Det har kommit en del frågor och vi kommer nästa vecka att försöka sammanställa dessa med svar, ett FAQ. Men börjar här med några svar.

 

- det är föreningen som tecknar medlemsavtalet med Telia och vidarebefordrar den ut till de som beställer. Ni kommer sedan att betala till föreningen o föreningen betalar Telia.

 

- abonnemanget är bundet i 5 år, bl.a. beroende på att ni får utrustningen utan kostnad. Det är tvbox, tvrouter och internetrouter.

 

- se det inte som en lång bindningstid utan en lång period där ni har fast lågt pris.

 

- i priset ingår även den s.k. Byanätsavgiften

 

- Telias tv-paket lagom ingår i paketet. De säger att det är 40 kanaler vilket stämmer, men det är 25 olika. Många kanaler som Svt1 finns både som ”vanlig” och hd.

 

- avtalet är kopplat till fastighetens adress så om ni säljer huset skall den nya ägaren ta över.

 

- vill ni ha mer boxar, utrustning eller fler tv-kanaler beställer och köper ni detta direkt från Telia när ert medlemsabonnemang är registrerat och öppnat hos dem.

 

- alla kommer att ha tillgång till det öppna nätet, även de som inte beställer något medlemsabonnemang. Då får ni ingen router eller tvbox. Ni ansluter datorn direkt till mediaomvandlaren och kommer att få upp en hemsida där ni kan köpa egna abonnemang till de priser som finns där.

 

- vi återkommer med mer info om vad man kan få i det öppna nätet senare, eftersom det ändrar sig med tiden.

 

- om man hyr sitt hus är det fastighetsägaren som tecknar medlemsabonnemanget åt hyresgästen.

Som sagt, fler svar kommer under nästa vecka.

 

Hälsningar/ Folke

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

171120

Fibervänner,

 

Stora delar av vårt område är nu färdiggrävt med bara runt en mil kvar att gräva, största delen i Varserudsområdet. Större delen av stamnätet är även färdigblåst och även fibern har svetsats ihop till ett nät i de flesta av våra skåp. Av totalt mer än 500 hus har vi mindre än 50 kvar att gräva fram till.

 

Tyvärr har våra leverantörer av nätkommunikationen aviserat att de måste försena inkopplingen, troligen på grund av att ny teknisk utrustning skall installeras för oss. Vi har jobbat hårt på att förbättra leveranstiden men det verkar vara svårt.

Tidsplanen ser idag därför ut som om vi kan koppla upp oss först i början av februari och sedan ha allt klart i slutet på mars.

Som ni vet så har vi valt Zitius som nätoperatör och Telia som tjänsteoperatör. På vår hemsida finns en länk till mer information. Det pris vi blivit lovade för medlemsabonnemanget, s.k. Tripple Play, är mycket konkurrenskraftigt och vi får därför inte lägga ut det på hemsidan.

 

Ni kommer alla inom kort att få ett mail där ni kan fylla i och anmäla er för abonnemanget samt mer info om vad det innehåller.

 

Hälsningar/ Ordföranden

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

171015

Fibervänner,

 

Stora delar av vårt område är nu färdiggrävt med bara smådelar som skall göras klart. Utöver detta är vi nu är tillbaka i Varserud och fortsätter grävningen igen nästa vecka. Samtidigt har det blåsts fiber i stora delar av stamnätetoch även svetsats till ett nät i många av våra skåp.

 

Som ni kanske vet har styrelsen, baserat på definierade utvärderingskriterier, valt Zitius som nätoperatör och Telia som tjänsteoperatör. Är ni intresserade av mer information om vad ni kommer att erbjudas så gå in på vår hemsida. Där kommer det inom kort att finnas den presentation som visades på Vikenborg för drygt en vecka sedan. Det pris vi blivit lovade för medlemsabonnemanget, s.k. Tripple Play, är mycket konkurrenskraftigt och vi får därför inte lägga ut det på hemsidan.

 

Vi återkommer med mer info om när och hur ni kan anmäla er till abonnemanget.

 

Hälsningar/ Ordförande

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170929

Fibervänner,

 

Fredagen den 6 oktober, med start klockan 17.30, kommer vi att informera om vad som Telia kommer att kunna erbjuda i vårt nät liksom den tekniska utrustning som ni kan få.

Platsen är Vikenborg.

 

Deltagare från Telia är Andres Jimenez som är "Account Manager".

Nu är det vara 3 månader kvar av året och många av er funderar på när ni behöver säga upp nuvarande avtal. Vårt mål är fortfarande att kunna tända upp delar av nätet före årets slut för att kunna se bl a att den tekniska utrustningen fungerar som den skall. Dock vill vi undvika att starta upp hela nätet samtidigt eftersom det kommer att ställa mycket stora krav på supporten. Detta innebär också att vi vill undvika starta upp i slutet på året när många har helgledigt och det är svårt med just support. Därför är det troligt att delar av upptändningen kommer att ske i januari.

Dessutom är det många föreningar som startar upp i slutet på året och det kan innebära leveransproblem för viss teknisk utrustning.

 

Återigen, välkomna till Vikenborg den 6 oktober kl. 17:30.

 

Sprid gärna detta till andra medlemmar i föreningen så att ingen missar detta.

 

Hälsningar Folke

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170924

Fibervänner,

 

Förra veckan beslutade föreningens styrelse att välja Zitius som kommunikationsoperatör. Beslutet baserades på de utvärderingskriterier som fanns i vårt förfrågningsunderlag. Det kommer att vara ett till största delen öppet nät där ni kan välja valfria leverantörer samt ni kommer även att erbjudas ett medlemsabonnemang som innefattar följande;

 

1- Telefon med fast nummer. Ni som vill behålla ert nuvarande fasta nummer, säg inte upp numret utan vänta till ni kan föra över det till ert nya abonnemang. Annars kan det försvinna.

 

2- internet 250/100 med fri nedladdning. Det vill säga mycket snabb uppkoppling.

 

3- ca. 24 olika TV kanaler. Det blir Telia Lagom paketet. De säger ca 40 kanaler men då är många HD och standard för de olika kanalerna.

 

 

Detta "tripple play" paket kommer att levereras av Telia och vi återkommer inom kort med datum för en informationskväll, troligen på Vikenborg.

 

Vi räknar med att hela ovan paket kommer att kosta ca 350.- i månaden inklusive driftskostnaden till föreningen. Skulle ni köpa samma i det öppna nätet så kostar det mer än dubbet. Det blir troligen även så att avtalstiden blir 5 år vilket innebär en prisgaranti under samma tid.

 

Ett grävarlag har under förra veckan plöjt flera kilometer i det s.k. Varserudsområdet och de fortsätter. Starten var uppe vid Persbyhammar och de går vidare söderut mot bl.a. Varserud. För den som vill gräva själv på egen tomt finns slang och märkband vid postlådorna vid avtagsvägen mot Hugnerud. Övriga två lag jobbar vidare med att göra klart Spakebol, Marieberg och Mariedal samt upp mot Fjällbacka. I övrigt finns några områden som skall göras klart när det bl.a. blir tröskat på åkrar där vi skall gå fram.

>> Flera har funderat kring grävningen på tomt och när den sker. NSI har tomtlag som åker omkring med en liten tomtmaskin för att göra detta. Så har ni pinnar utsätta på er tomt så kolla att dragningen inte kommer i konflikt med slangar, rör, kablar eller annat ni har i marken. När det är utsatt så behöver ingen vara hemma utan de följer bara de markeringar som finns. Därför är det viktigt att inget finns som kan grävas av.

 

 

Hälsningar Folke

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170821

Fibervänner,

 

För många av er börjar semestern lida mot sitt slut eller kanske redan är slut. Men för grävarlagen har det bara varit några enstaka lediga dagar. I övrigt har förläggningen av fiberslangen löpt på i oförminskad takt. I allt fler områden börjar vi bli klara med slanggrävningen och bara kortare sträckor återstår, bl.a. på grund av att vi måste invänta tröskningen eller att det virke som ligger vid vägkanten körs bort.

Nu kommer vi snart att börja gräva i Forsbackaområdet, vid Tjuke samt vid östra Korsbyn. Det är dessutom bara några veckor borta tills vi börjar i Varserudsområdet.

Förra veckan började NSI att blåsa fiber i området Sjövik och Kilarna.

För att binda ihop området Mo med Korsbyn kommer vi att gräva vid milspåren mellan Öjersbyn och Korsbyn. På grund av den senaste tidens regn så kommer vi att behöva fixa till spåren med att kratta rätt dem och ta bort sten, lägga grus i hålen mm. Alltför att slippa klagomål från de som använder spåren.

Här har ni chansen att göra era två dagars frivilligt arbete med kratta o skyffel. Grävningen bör vara klar mitten/ slutet denna vecka. Vi bör sedan återställa så fort vi kan, på kvällar och/eller under helgen. Maila till styrelsen om ni är intresserade så återkommer vi med en plan på hur vi gör.

 

Hälsningar/ Folke Lindell

(Ordförande)

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170809

Tack!

 

Röjningen är löst, men vi kommer snart behöva hjälp igen med b.la utstakning av de sista områdena, uppstädning eller kanalisering, markkontrakt, mm.

 

Håll utkik på epost och facebook!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170809

Tips på frivilligt arbete!

Finns det någon medlem som skulle kunna ställa upp och röja lite sly vid Finserud under helgen? Det är en sträcka på ca 50 m. Svara på detta mejl vid intresse och för vidare information.

 

MVH

/Styrelsen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170616

Här kommer protokollet för årsstämman som hölls 31/5-2017 på Vikenborg.

Del 1

Del 2

Del 3

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170623

Byggnationen av vårt medlemsägda nät går vidare i oförminskad takt. För långt mer än hälften av våra medlemmar har slangen redan grävts ner och de flesta ha sett grävmaskinerna passera i sitt hemområde. Stora delar börjar bli helt klara och snart börjar fibern blåsas. De tre lagen jobbar vidare och är nu i Kroken efter Svanskogsvägen, i Packebyn mellan Kasenberg och Mo samt i Björkilsområdet.

 

Tänk på att alla medlemmar har förbundit sig att göra två dagars frivilligt arbete för föreningen, alternativt betala 3000 kronor för att slippa. Jag vill passa på att rikta en uppmaning till er som har anslutningar på Nötön. Här har ni chansen att göra era två dagar genom att hjälpa till med att åtgärda de skador som har uppkommit på vägen genom fibergrävningen. Det finns två lastbilslass med grus som ni kan använda för att åtgärda vägen. Vägen kommer att besiktigas i slutet av vecka 27 så detta är den deadline ni har.

 

Jag vill även uppmana ni som bor i områden som vi ännu inte har passerat att höra av er till föreningen med förslag på vad ni erbjuder er göra som de två dagarna av eget arbete i föreningen.

 

Önskar er alla en trevlig midsommar och en bra semester. Vi kör på under sommaren i nästan oförminskad takt. 😎👍

 

// Folke

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170531

Bifogat via länk nedan finner ni Dagordning och Verksamhetsberättelse inför årsmötet.

 

Dagordning

 

Verksamhetsberättelse

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170515

Åmål Norra Fiber Ekonomisk Förening kallar samtliga medlemmar till ordinarie årsstämma.

Datum: 2017-05-31

Tid: 18:00

Plats: Vikenborg

Vi är tacksamma om ni anmäler er till stämman genom att svara på detta utskick.

Anmäl också om ni kan tänka er att beta av det egna arbetet genom att hjälpa till med att koka kaffe och göra smörgåsar så återkommer vi till de som vi behöver hjälp av.

OBS! Detta är främst förbehållet de medlemmar som på grund av fysiska skäl har svårt att hjälpa till med arbeten ute.

VÄLKOMNA!

Med vänlig hälsning

Styrelsen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170512

 

Projektet går vidare som planerat och vi planerar att hålla Årsmötet den 31 maj. Och om inget oförutsett inträffar så möts vi på Vikenborg. Separat mail med inbjudan kommer så snart allt är spikat o klart. På årsmötet hoppas vi även kunna presentera en Kommunikationsoperatör för vårt nät och vad de kan erbjuda. Det ligger nu ute på offentlig upphandling och anbuden skall vara inne före slutet på månaden. På mötet bestämmer vi även årsavgiften för föreningen.

Inom många områden börjar grävningen av stamnätet att bli klart. Inom någon vecka så är hela området norr och öster om Kasenberg helt klart och bara grävning på en del tomter liksom husinstallationer är kvar. Vi har fått muntligt tillstånd för att trycka under järnvägen och vi hoppas kunna ha alla papper klara denna månad och då kör vi.

Detta grävarlag (Tobbe) kommer sedan att jobba sig förbi Kasenberg mot Segersbyn och Packebyn.

Även på området söder om Åmål, inklusive Nötön, kommer stamnätsgrävningen att vara klar inom kort, men vissa tomter och husinstallationer är kvar. Detta grävarlag (Viktor) flyttas då till vår nordligaste punkt, vid Buvattnet, och kommer att arbeta sig förbi Vassbotten, Nygårdskul, Låbyn och ner mot Kroken. Sedan går de troligen söderut mot Mo men mer om detta senare.

Vårt tredje lag är i princip klar i Fagerhult och jobbar vidare mot Björkilsområdet. Ni som bor i Varserudsområdet har troligen märkt att att vi börjat jobba med att hitta bästa möjliga dragningen i Ert område.

 

Många av er har blivit kontaktade av NSI och fått huset förberett för fiberinstallationen.

Flera personer arbetar med detta och har ni inte blivit kontaktade så blir det snart.

Så snart alla slangar fram till huset liksom husinstallationen är klart inom ett område så lär ni få se NSI-märkta bilar som blåser fiber i nätet fram till varje hus.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170423

Vintern och våren har hittills varit gynnsam för våra entreprenörer och grävningen går framåt. De tre grävlagen har kunnat jobba på med att få ner fiberslangarna. Grävningen i Sjövik och Kilarna i stort sett klar bortsett från en del grävningar på tomt fram till husen. Norra grävarlaget har gjort klart mot Århult vid Värmlandsgränsen och jobbar sig nu ner mot Berga och Kasenberg från Gärdsbyn. Om någon vecka så börjar man efter vägen mot Segersbyn för att gå mot Packebyn. Sotebylaget jobbar på och man är nu i Fagerhult på Hagenrundan. Det tredje grävarlaget började vid Nordverk och gör nu de sista delarna mot Tösse. Inom kort kommer de att börja med grävningen på Nötön.

 

Detaljprojekteringen av grävningen har påbörjats i Mo och vi räknat med att börja längst norrut i området under försommaren för att gå söderut.

 

Vi börjar även med projekteringen i Varserud för att kunna få så bra dragning som möjligt innan grävningen påbörjas. Det är ett område med mycket berg och sten så det är viktigt att hitta den bästa sträckningen.

 

Grovt sett så har vi grävt runt hälften av föreningens stamnät på det halvår vi hållit på. Detta bör innebära att vi kommer att ha största delen av nätet och förhoppningsvis hela färdiggrävt under året.

 

Det finns fortfarande möjlighet att gå med i föreningen i de områden där vi ännu inte grävt.

Som ni kanske känner till så kommer vårt nät att ha tre nivåer;

 

- De slangar som vi nu gräver ner för att sedan blåsa fiber i. Detta kallas ett svartfibernät, alltså inget ljus i fibern.

 

- För att kunna tända näten för att kunna skicka och ta emot information så behöver vi en Nätoperatör (NO). Vi kommer nu att gå ut på offentlig upphandling för att hitta den bästa operatören och räknar med att ha detta klart i slutet av maj.

 

- När detta är klart så kan vi börja se efter att teckna så bra avtal som möjligt med en Kommunikationsoperatör (KO), som ger oss internet, tv, telefon mm i nätet.

I områden där vi ännu inte grävt kan man fortfarande ansluta sig till föreningen.

 

Har ni intresserade grannar eller vänner? Hör av er till föreningen så kan vi genom NSI ge er ett pris på vad er anslutning kan kosta. För de anslutningar som har närmare än ca. 200 m till fibersskåpet så är kostnaden idag 25 000.-. Tycker ni det blir dyrt så tänk på att det sannolikt aldrig blir billigare än nu.

Vi vill också påminna om att alla medlemmar, enligt avtalet, skall göra två dagar frivilligt arbete inom föreningen. Ni som inte gjort detta, hör av er till föreningen så skall vi försöka ordna något som passar er. Annars finns möjligheten att betala 3000.- till föreningen för att slippa detta.

Sist men inte minst så pågår förberedelserna för Årsmötet. Detta blir troligen andra halvan av maj men vi återkommer med tid och plats någon vecka innan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

170207

Vintern har hittills varit gynnsam för våra entreprenörer och grävningen går framåt med full fart. Visserligen har det gått långsammare med tjäle i backen men de tre grävlagen har kunnat köra på. Nu är grävningen i Sjövik och Kilarna i stort sett klar bortsett från en del grävningar på tomt fram till huset. Grävarlaget har flyttat ut till E 45'an och har fortsätt norrut från Berga bistro där ni kan se den gula grävmaskinen på åkrarna vid sidan av vägen. Sotebyn jobbar man på norrut och nu har grävarlaget passerat Slommerud. Det tredje grävarlaget jobbar sig söderut från Nordverk i riktning mot Bjäkebol och ni kan se grävmaskinen i trakten runt södra infarten.

 

Detaljprojekteringen av grävningen pågår nu för fullt runt Risa och Bjäkebol. Nu är det dax att börja stakningen på resterande områden i föreningen. Ni som har lokalkännedom och kan hjälpa till med att få fram så den bästa, dragning maila till "styrelsen@amal-norra-fiber.se" så hör vi av oss till er med kartor på fastigheter som skall anslutas samt den grov projekterade dragningen. Vi behöver även hjälp från er som har lokal kännedom om dräneringar, avlopp, el o telekablar mm. Detta kan vara en lämplig del av de två dagar frivilligt arbete som medlemmarna skall göra såvida inte ni väljer att betala de 3000.- för att slippa som står i anslutningsavtalet.

 

Det finns fortfarande möjlighet att gå med i föreningen i de områden där vi ännu inte grävt. Intresserad? Hör av er till föreningen så kan vi genom NSI ge er ett pris på vad er anslutning kan kosta. För de anslutningar som har närmare än ca. 200 m till fibersskåpet så är kostnaden idag 25 000.-. Tycker ni det blir dyrt så tänk på att det sannolikt aldrig blir billigare än nu.

I och med att vi i februari kliver in i månad fem i projektet har vi nu skickat ut fakturan för insats del 3. Notera att det är viktigt att ni anger korrekt OCR-nummer samt betalar in till rätt bankgironummer (det som står på fakturan).

 

P.g.a tekniska orsaker har vi haft svårt att nå ut till alla med information om pågående arbete.

Vi hoppas nu att det är löst och att samtliga medlemmar kan läsa detta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

161223

Åmål Norra Fiber skall försöka hålla alla medlemmarna uppdaterade med vad som händer med vårt projekt och testar därför på försök ett grupputskick till den mailadress Ni som medlem angett.

Om Ni hör från medlem att de inte fått detta mail så be dem kontakta styrelsen med den e-mail adress som numera gäller.

Sedan projektet påbörjades i oktober har det sakta men säkert gått framåt. NSI har redan grävt mer än 3 mil av fibernätet.

Många av Er har säkert sett grävmaskiner med stora kabelrullar i Ert område. Som Ni kanske vet så är projektet indelat i 10 områden. Första området var Sjövik väst och där är slangarna i stamnätet nedgrävda och klara.

För Sjövik södra kommer grävningen att pågå några veckor till innan det stamnätet är klart. När grävarlagen är klara så går de troligen norrut från Berga skola. Här ber vi Er i området hjälpa vår förening med att hitta den mest kostnadseffektiva dragningen, i första hand i åkerkanter där man kan plöja ner slangen på ca. 60 cm djup. Detta är en metod som sparar oss pengar jämfört med att gräva.

Vår entreprenör NSI gräver också efter Sotebyvägen norrut i några veckor till. Nästa område är Bjäkebol mot Tösse. Här börjar vi inom kort att gräva från Nordverk och söderut.

Tidigare var det planerat att Nötön skulle ha påbörjats men här avvaktar vi vad som händer med höjningen av överfarten samt dikningen vid vägen.

För områden som Mo och ”Hagenrundan” så har vi startat med en grovprojektering för att hitta lämpliga platser för att dra nätets slangar. För Varserud och Kasenberg så kommer projekteringen att starta under första halvan 2017.

Eftersom vintern än så länge är mild så fortsätter NSI att gräva med flera team. Men troligen så kommer också vintern och grävningen måste då ta en paus.

Föreningen och NSI håller byggmöten med jämna mellanrum och vi skall försöka att efter varje möte skicka Er alla en uppdatering.

Vi ber Er notera att i det anslutningsavtal Ni skrivit på förbinder Ni Er att göra ca. 2 dagar eget arbete till ett värde av ca. 3000.- och hjälpa till i föreningen. Alternativt att Ni löser detta med att betala 3000.-.

Kontakta därför vår områdesansvariga och diskutera eller föreslå vad Ni kan hjälpa till med. I detta kan även ingå att Ni hjälper till med att återställa efter grävmaskinen med t.ex. ett lastbilslass med grus.

Om Ni av någon anledning är missnöjd med grävningen av slangarna så hör av Er till Fiberföreningens styrelse och inte till NSI. Då kan vi tillsammans ta fram en lösning som inte påverkar nätets totala kostnad.

 

Ordföranden i Åmål Norra Fiber önskar Er alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

161122

Nu har vi avslutat första etappen som var Sjövik Norra. Grävning pågår nu i två områden Sjövik Södra och Sotebyn och arbetet löper på bra. Vi har än inte stött på några obehagliga överraskningar.

Vi hade räknat med att vara igång på Nötön redan i oktober men p.g.a att ombygget av vägen på Nötön är försenat så blir även kanaliseringen på Nötön försenad då det måste föregås av de av vägföreningen planerade sprängningarna.

Detta innebär att vi kan komma att starta upp i något annat område innan Nötön men vilket är ännu inte bestämt och vilket det blir avgörs av vår entreprenör. För att vara förberedda behöver vi snart börja staka ut fler områden och teknikgruppen kommer ge mer information om det här och kalla till arbetsdagar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

161013

Då vi fått en del frågor om fakturorna som nu kommit hem till våra medlemmar vill vi passa på att förtydliga att detta är för del 2 av insatsen, den som enligt kontrakt skall betalas när projektet startats, vilket det nu har gjort.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160929

NU BÖRJAR VI GRÄVA!!!!!

 

På måndag är det dags, då börjar vi gräva mellan Bergängen, vid norra infarten till Åmål, och Sjöviksvägen.

För att få så effektiv grävning som möjligt är det uppdelat i ca 10 områden.

Kommande steg/ områden är Sjövik, Sotebyn och Nötön.

Fortfarande finns möjlighet att ansluta Er. Hör av Er så kollar vi aktuell kostnad.

När grävningen i ett område börjar så har vi svårt med nya anslutningar.

Vill också informera om att nu när fibergrävningen påbörjas så kommer nästa faktura

för insatsen att skickas ut.

Hälsningar styrelsen i Åmål Norra Fiber

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160914

Fibervänner! Nu kör vi igång!

Vi kommer igång lite senare än vad som ursprungligen var planerat, till största delen beroende på att medlemsantalet i föreningen blev större än vad vi räknade med och projekteringen för att få bästa möjliga nät drog därför ut på tiden. Vi har nu 460 fastigheter som skall anslutas och detta kommer att skötas av vår totalentreprenör NSI, Nordisk Service o Installation . Ni har säkert sett deras bilar och personal i Åmål där de kopplar in kommunens fibernät.

Vi har ett stort geografiskt område och mycket slang att gräva ner. Därför kommer NSI att dela upp projektet i ett antal mindre områden och vi kommer inom kort att informera Er här på hemsidan vilka det blir.

Anslutningsavtalen för att garantera en takkostnad på 20 000.oo avslutades i början på juli. Trots det är det fortfarande möjligt att gå med i vår förening och och få fiberanslutning till fastigheten till ett mycket bra pris. Hör av Er och vi kommer att från fall till fall ta fram det bästa priset för ny anslutning. Kostnaden är beroende på hur långt det är till närmaste projekterade fiberskåp. Grovt sett kan man säga att om anståndet till närmaste skåp är kortare än ca. 200 m så hamnar dagens kostnad på ca. 25 000.oo. När vi börjar gräva i ett område så måste vi av projekteringsskäl stänga denna möjlighet.

 

Ordföranden

Hälsningar/ Folke Lindell

Det är även en hel del som inte betalat in medlemsavgift och även instas för de som blev medlemmar i år. Vi kör en repa igen om ni har möjlighet att betala direkt till bankgiro 150 – 6542 eller till Swish nr 123 224 21 88. Märk inbetalningen med namn och fastighetsbeteckning. För nya medlemmar är det 200 kr (medlemsavgift + 100 kr i insats) som gäller som första inbetalning och ni som blev medlemmar före 2016 betalar 100. Sen kommer inbetalningskort, men ju färre som vi behöver skicka till, dessto billigare blir det för föreningen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160821

Vi får just nu en del frågor om hur projektet framskrider. Målet var ju grävstart i mitten på agusti. Just nu pågår ritande av sträckningar och hur mark och natur ser ut i verkligeheten. Vilka sträckningar som är realistiska och mest kostnadseffektiva. Ett mkt viktigt jobb, så vi inte går på några nitar framöver när grävning påbörjats, som kan fördyra för oss alla. Nu när sommaren går mot sitt slut hoppas vi kunna komma med mer frekventa uppdateringar igen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160713

Nu är fakturorna för första delen av insatsen utskickad till er som tecknat anslutningsavtal.

De bör dyka upp i slutet av denna vecka eller början av nästa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160602

Under fliken genomförada aktiviteter ligger ett sammandrag från infomötet som hölls före årsmötet 160526

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160602

I kontraktet står inskrivet att varje medlem skall bidra med TVÅ dagsverken eller betala 3000. Att ställa upp vid kontraktskrivningstillfällen med att fixa fika är exempel på vad ett dagsverke kan innebära. Även att hjälpa till att exempelvis rensa sly eller hjälpa till och vara områdesansvarig är andra exempel. Speciella dagar kommer att ordnas när grävarbete mm drar igång.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160601

Dags att skriva kontrakt! Se inbjudan på startsidan! Många tillfällen men passar det ändå inte, ta kontakt med Folke eller Daniel för att göra upp hur ni löser det.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160526

Enligt information på informations/årsmötet är sista datum att bli medlem samt skriva på kontrakt 30 juni för att vi skall kunna garantera lägsta möjliga pris. Efter 30 juni kan det tillkomma extra avgifter för omprojektering. Detta även om vi ännu inte börjat gräva i just ditt område. Tider för att skriva kontrakt kommer snart upp och meddelas även per mail.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160526

Det är dags att betala in medlemsagiften för 2016. 100 kr till bankgiro 150 – 6542 eller till Swish nr 123 224 21 88. Märk inbetalningen med namn och fastighetsbeteckning. För nya medlemmar är det 200 kr som gäller som första inbetalning.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160516

Vi har nöjet att meddela att vår samarbetspartner framöver kommer att vara: NSI

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160401

Det är så man blir tårögd!!!! ÄNTLIGEN är det VÅR tur!!!!

Alla 1000 tals timmars slut har lönat sig, och trots en hel del motigheter av olika slag på vägen,

så har trägen vinner visat sig gälla! Nu ska vi njuta av detta några timmar;-)

Sen får vi ladda om för några 1000 timmars idiellt arbete till. Årsmötet som planeras för fullt blir ett viktigt avstamp för att se att vi har alla med oss på resan! Vi vet att fler nu kommer bli medlemmar, så se till att locka med era grannar, nu när det verkligen är på RIKTIGT!!!!! Ikväll hoppas vi att det firas runt om i stugorna på landsbyggda i Åmål!:-) Kram på er, snart fiberanvändare!

http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/lantbruk-och-landsbygd/landsbygdsutveckling/stod-bidrag/projektstod/stod-till-bredband/Pages/default.aspx

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160316

Frörberedelserna fortsätter. Vi har startat upp handlings processen för att hitta den entreprenör som offererar bäst kvalité till bäst pris!

Från och med idag finns föreningens underlag tillgängligt för intresserade entreprenörer och att vi hoppas få in lite offerter under april.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160305

Många vill ha fiber! Intressant länk från Sveriges Radio.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6374005

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

160228

Styrelse och andra grupper jobbar ihärdigt vidare! Senaste beskedet från Länsstyrelsen är att, beskedom bidrag beviljas kommer i mitte/slutet på mars.

Vi planerar att ha årsmöte i slutet på april och målet är, att då kunna presentera resultatet av upphandlingen, en tidsplan för grävning och inkoppling, mer exacta svar om priser mm. Allt under förutsättning att bidrag beviljas.

Hoppas alla pratar med grannar och andra i Ert närområde, än är det inte försent att bli medlem.